Frans de Boer fotografeerde deze apen bij Ankor Wat tijdens de Cambodja fotoreis 2012

Frans de Boer

9 september, 2013 door

Cambodja?!. Ik had wel beelden van het tempelcomplex ‘Ankor Wat’ in mijn hoofd en beelden, die nog uit de Vietnamoorlog stammen: een slingerende Mekongrivier, vissers, rijstvelden, jungle en mensen met zo’n piramidevormige hoed op. Aangevuld met de horrorbeelden, die Pol Pot heeft opgeroepen –the killing fields-, bereidde ik me voor op een niet al te idyllisch land met een oorlogstrauma en prachtige Boeddhistische tempels. Het leek me verstandig mijn verwachtingen niet te hoog te stellen. Maar ik wist wel zeker dat het heerlijk is om in november Nederland even in te ruilen voor een tropisch land, dat zijn regentijd net achter de rug heeft en waar je iedere dag kunt rekenen op minstens een graadje of dertig.

Louis Visseren, die de reis vanuit Nederland organiseert en als Bonds MeesterKlasse-fotograaf hele inspirerende foto’s van eerdere reizen op internet had staan, bleek goed te weten waar je als fotograaf behoefte aan hebt: interessante locaties – zowel high lights als inkijkjes in het gewone dagelijks leven – waar je de tijd hebt om als fotograaf je eigen gang te kunnen gaan.

Ik zag een heel vriendelijke bevolking, waar je gemakkelijk contact mee krijgt en zich heel fotogeniek kan bewegen. Kinderen en jongeren overheersen in het drukke, levendige straatbeeld, waar overal en altijd bedrijvigheid is. Als je met je camera in de hand echte interesse toont – of het nu bij een recyclingbedrijfje van blikjes is of de keuken van het restaurant – sta je het volgende moment al boven de kookpannen. De Cambodjanen lijken wel alles te kunnen eten: allerhande dierenkoppen, de zwemvliezen van de eend, het bevruchte ei. In het programma was ook wat ruimte ingebouwd om ontwikkelingsprojecten te bezoeken. Zo kun je zelf ook nog iets nuttigs doen en voel je je niet alleen een pottenkijker.

Snel naar Cambodja, want nu is het nog een ondergewaardeerd land dat veel heeft te bieden.

Frans de Boer

Foto’s door Frans de Boer

(klik voor uitvergroting)

cambodja reizen phnom penh - Frans de BoerCambodja Reizen Angkor Wat Siem Reap - Frans de BoerCambodja Reizen apen bij Angkor Wat Siem Reap - Frans de BoerCambodja Reizen Kampong Cham - Frans de Boer

© 2012 Frans de Boer | De foto’s in dit artikel zijn eigendom van Frans de Boer en mogen zonder zijn toestemming niet gebruikt worden.