tijdens de fotoreis Cambodja 2012 fotografeerde Beatrice Fiorilli  deze jonge monnik in Angor Wat

Beatrice Fiorilli

3 september, 2013 door

De dubbelzinnigheid van Cambodja roept bevreemding op. De grandioze tempels van Angkor, die gedurende eeuwen zijn opgebouwd, en het gruwelijke recente verleden van het regime van de Rode Khmer. Deze twee gezichten blijven mij bij gedurende de twee weken die ik daar als deelnemer aan de Cambodja fotoreis heb doorgebracht. De tijd vliegt wanneer ik contact maak met de bevolking, dat verscheurd is tussen het verleden en heden.

Een ding is echter snel duidelijk. De Khmers richten zich op de toekomst. De beweging, dynamiek, werkzaamheid, en energie van dit volk heeft mij snel overvallen. Het is een genot geweest voor de lenzen, om dit bruisende leven dat voornamelijk plaatsvindt op straat, te vangen. De brommers zijn overladen met goederen, net zoals de markten die wij daar bezochten. Dit is namelijk de plek waar alles gebeurt, vooral onder de vrouwen.

Deze impressie geldt ook voor de rivieren van Tonle Sap en Mekong die wij bevoeren. Hier staan de huizen op pilaren, en richten de werkzaamheden zich op de enorme watervlaktes die volgens het seizoen, dalen en stijgen.

Of het nu in de stad is of op het platteland, de monniken maken deel uit van het landschap en doen ons herinneren dat religie op vrije en respectvolle wijze, alomtegenwoordig is in hun leven. Als reizigers hebben wij dit sterk gevoeld en gewaardeerd.

Nog een woord over de kinderen, overal spelend met zo goed als niks. Zelfs de aanhoudende aanwezigheid van een camera stoort hen niet. Zij vormen de trots van hun ouders, en de hoop voor het land. Deze kinderen zijn immers in staat om het leven te betreden zonder een diepgravend trauma.

Dankzij al deze visuele indrukken hebben we, met een voldaan gevoel over dit eerste contact, het land verlaten. Een eerste reis in een land, dat als een uitnodiging is geweest om er nog meer van te ontdekken.

Foto’s door Beatrice Fiorilli

(klik voor uitvergroting)

Mais verkoper op de markt in Phnom Penh, Cambodja

© 2012 Beatrice Fiorilli | De foto’s in dit artikel zijn eigendom van Beatrice Fiorilli en mogen zonder haar toestemming niet gebruikt worden.