Tijdens de Cambodja fotoreis brengen wij een bezoek aan de door de jungle overwoekerde tempel Ta Prohm

Ta Prohm

31 augustus, 2013 door

Ta Prohm is de beroemde door jungle overwoekerde ruïne aan welke wij een bezoek brengen tijdens de Cambodja rondreizen. Ta Prohm is gebouwd in 1186 A.D. door de Khmer koning Jayavarman VII, welke ook verantwoordelijk is voor de bouw van Prasat Bayon. Nadat Koning Jayavarman VII Ta Prohm bouwde, droeg het bouwwerk de naam Rajavihara (klooster van de koning) en diende als klooster en universiteit. De koning droeg de bouw van Ta Prohm op ter vereering van zijn ouders. Zijn moeder werd afgebeeld als Prajnaparamita, de personificatie van de perfecte wijsheid, en zijn vader werd afgebeeld als Boedha. Hier komt dan ook de naam Ta Prohm vandaan wat ‘heilige plaats van de voorouders’ betekend, en is tegenwoordig ook de officiele naam van de tempel.

De bomen die met hun enorme wortels in, om en door de ruïnes van Ta Prohm heen groeien, zijn de Kapokboom of zijde-katoen boom (Ceiba pentandra) en de wurg-vijgenboom (Ficus gibbosa). Hoog in de bomen leven insecten die non-stop een oorverdovend ‘tjierp’ geluid voortbrengen, en draagt bij aan de bijzondere ervaring die men opdoet tijdens de Cambodja rondreis aan Ta Prohm. De bomen geven zo’n prominent beeld, dat er geen restauratie werkzaamheden aan deze tempel worden uitgevoerd.

de door boomwortels overwoekerde ruïnes van Ta Prohm zijn een hoogtepunt van de Cambodja rondreis

Het bezoek aan de beroemde, door boomwortels overwoekerde, ruïnes van Ta Prohm zijn een hoogtepunt van de Cambodja rondreis.

Volgens de stèle (rechtopstaand steenblok waarin een inscriptie is uitgehouwen) werd de tempel bewoond door 12.500 personen waaronder 18 hoogpriesters en 615 Apsara’s. 800.000 mensen uit de omringende dorpen zorgden voor bevoorrading en verrichte diensten aan tempel en de bewoners. De inscripties beschrijven ook de rijke versiering en decoratie van de tempel in vorm van parels, edelstenen, goud en zijde. Uiteraard zijn al deze waardevolle schatten in het verleden geroofd. In tegenstelling tot andere tempels van Angkor, zijn er in Ta Prohm niet veel reliëf sculpturen terug te vinden. Men verondersteld dat deze voorheen wel aanwezig waren, maar door de opvolger van de koning, Jayavarman VIII, vernield zijn omdat deze reliëfs hoofdzakelijk beeltenissen van boedha waren. Bijzonder is de aanwezigheid van een reliëf dat veel gelijkenis vertoont met een Stegosaurus.

Bijzonder relief van een dinosaurus in Ta Prohm

Het bijzondere reliëf sculptuur in Ta Prohm wat veel gelijkenis vertoont met een dinosaurus.

Ta Prohm diende ook als decor van de populaire Hollywood film ‘Lara Croft, Tomb Raider’ (2001) met Angelina Jolie in de hoofdrol. Angelina Jolie is sinds deze film, en door haar humanitaire werk voor de minderbedeelde Cambodjaanen, een bijzonder populaire en geliefde actrice onder de bevolking én het koningshuis van Cambodja.

Fotografen die deelnemen aan de Cambodja fotoreis krijgen ruimschoots tijd om zelfstandig Ta Prohm te ontdekken en de door de jungle overwoekerde tempel ruïnes te fotograferen.