Preah Learn Sdech Kunlung (Terrace of the Leper King) bevindt zich in Angkor Thom. De deelnemers aan de Cambodja reis krijgen voldoende tijd om dit 12de eeuws crematorium te ontdekken.

Preah Learn Sdech Kunlung

22 september, 2013 door

Waneer wij met de Cambodja groepsreis Angkor Thom bezoeken, vinden wij in de noordwestelijke hoek de overblijfselen van het eind 12de eeuw, door Jayavarman VII, gebouwde Preah Learn Sdech Kunlung, beter bekend als ‘Terrace of the Leper King’ (Platvorm van de lepra koning). Aansluitend ten Zuiden bevind zich het Olifanten platvorm (Terrace of the elephants). Onlangs is deze U-vormige tempel uitgegraven en toegangkelijk gemaakt voor bezoekers. Tijdens de uitgraaf werkzaamheden ontdekte de archeologen een 2de, binneste, muur welke nu bezichtigd kan worden door een kunstmatig aangelegde gang. De muren, zowel buiten- als binnenkant, zijn voorzien van een enorm aanbod reliëf sculpturen met voorstellingen van koningen, volgelingen, Aspara’s en de ‘gebruikelijke’ mythologische Hindoe figuren die wij in het hele archeologische park terug vinden. Met het bloodleggen van de binneste muur denken archeologen genoeg bewijs te hebben dat Preah Learn Sdech Kunlung gebouwd is als crematorium voor koningen.

Het beeld van de met lepra besmette koning Yasovarman I bovenop het platvorm van Preah Learn Sdech Kunlung (Terrace of the leper king) - Cambodja groepsreizen en fotografie reizen

Boven op het ‘platvorm van de lepra koning’, Preah Learn Sdech Kunlung, vinden wij tijdens de Cambodja reizen een kopie van het 15de eeuwse beeld van koning Yasovarman I. Aan dit beeld heeft het voormalig koninklijk crematorium de naam te danken. Het orginele beeld is verplaatst naar het National Museum in Phnom Penh.

Boven op het platvorm bevindt zich een replica van het in de 15e eeuw geplaatste beeldhouwwerk van een koning. Het orginele beeld staat in de tuin van het National Museum in Phnom Penh. Gezien de inscriptie in de voet van het orginele beeld, stelt het beeld koning Yasovarman I voor, die regeerde van 889 – 910 A.D. en besmet was met Lepra. Een intressant detail is dat het beeld een glimlacht, waarbij de tanden zichbaar zijn. Iets wat wij nergens anders in Angkor terug zien.