met de fotoreizen van Cambodja Reizen bezoeken wij Preah Khan. Deelnemers aan de Cambodja fotoreis krijgen de gelegeheid om hier, net als in Ta Prohm, de door boomwortels overwoekerde tempel ruïnes te fotograferen.

Preah Khan

26 september, 2013 door

Wie door Cambodja gaat reizen is het bezoek aan Preah Khan in het tempelcomplex Angkor een aanrader. Preah Khan is gebouwd door Jayavarman VII op de plaats waar hij de invasie van de Cham, in 1191, had overwonnen. De Cham (‘Islamitische Khmer’) waren sinds oudher de aartsvijhand van het Khmer-rijk en door de geschiedenis heen zijn er menig veld- en zeeslag gevoerd. Na deze overwinning op de Cham door Jayavarman VII, leek het gedaan te zijn met de dreiging van de Cham. Preah Khan is gebouwd op de fundamenten van de koninklijke paleizen van een voorgaande Khmer-koning, Yasovarman II. Verondersteld wordt dat deze paleizen tijdens de veldslag met de Cham vernield zijn. De oorspronkelijke naam van de tempel, Nagara Jayasri (Heilige stad van de overwinning), is later vervangen door de moderne naam Preah Khan (Heilig zwaard).

Het gebied waar de tempel gebouwd is, is 800 x 700 meter groot en is omringed door een gracht en een muur. De muur is gedecoreerd met 72 vijf meter hoge Garudas (waakleeuwen) met Naga’s (Heilige slang), welke precies om de 50 meter geplaatst zijn. Boven de garudas zijn nissen met beeltenissen van Boedha. Deze zijn echter vernield door de anti-Boeddhist Jayavarman VIII. Ten oosten van het gebied is een toegang naar het Jayatataka baray. Dit kunstmatig gegraven meer, of waterresevoir, staat nu droog en is 3500 bij 900 meter groot en diende als watervoorziening voor de 97.840 koppen tellende populatie van Preah Khan. Preah Khan was niet alleen een tempel, maar een instituut met stadsbestuur, religie (met 430 offer-altaars voor diversen goden), woningen (stad) en een Boeddhistische universiteit. Het rijkdom van de tempel bestond, volgens ondekte inscripties, uit goud, edelstenen, zilver, 112.300 parels en een heilige koe met bladgoud vergulde hoorns.

Een garuda op de muur om Preah Khan, waaraan wij een bezoek brengen tijdens de Cambodja fotoreizen. Voorheen stond er een beeltenis van Boeddha in de nis erboven, maar deze is vernield door de anti-boedhist Jayavarman VIII.

Deelnemers aan de Cambodja fotoreis krijgen voldoende tijd om één, of meerdere, van de 72 garudas op de muur om Preah Khan te fotograferen. Helaas is de Boeddha afbeelding, die in de nis erboven stond, vernield door koning Jayavarman VIII.

De ingang is voorzien van een stenen brug over de gracht, voorzien van beeldhouwerken van Naga draagende Devas (goden) and Asuras (demonen). Een in Angkor veel voorkomende voorstelling van de Hindoe-mythe ‘Het karnen van de Hemelzee’. Onder andere de toegangspoort tot Angkor Thom in de vorm van een vergelijkbaar beeldhouwwerk, en in Angkor Wat als reliëf sculptuur.

Net als Ta Prohm zijn delen van de tempel overwoekerd met meters hoge bomen. Het behoud van dit natuurmonument maakt de restauratie van het bouwwerk onmogelijk. Derhalve zijn grote delen van de tempel ruïne ingestort en ontoegangkelijk. Op veel plaatsen zijn nog wel prachtige reliëfs te bewonderen en fotograferen door de deelnemende fotografen aan de Cambodja fotoreis, waaronder diep in de ingestorte tempel verscholen een beeltenis van Jayadevi, één van de twee zuster-echtgenotes van Jayavarman VII. Deelnemers aan de Cambodja fotoreis krijgen voldoende tijd om Preah Khan te fotograferen.

Vergelijkbaar met Ta Prohm heeft de jungle ook bezit genomen over de ruines van Preah Khan. Een zeer de moeite waard beeld voor deelnemers aan de Cambodja fotoreis.

Hoewel de jungle intensiever bezit heeft genomen van de tempel Ta Prohm, zijn er ook in Preah Khan prachtige reisfoto’s te maken van de door boomwortels overwoekerde ruïnes.