Prasat Bayon, de tempel met de 200 geizhten bezoeken wij ook tijdens de Cambodja rondreizen

Prasat Bayon

8 december, 2013 door

Tijdens de Cambodja rondreizen bezoeken wij ook de Bayon tempel in ‘Angkor’, het tempel complex ten noorden van Siem Reap. Prasat Bayon (Bayon tempel) werd eind 12de begin 13e eeuw gebouwd door de god-koning Jayavarman VII in het midden van Jayavarman’s hoofdstad ‘Angkor Thom‘ (grote hoofdstad). Het meest kenmerkende van deze beroemde tempel zijn de veelvoud aan torens met de gezichten die in de vier windrichtingen kijken. Oorspronkelijk bevatte de tempel 49 van deze torens, waarvan er 37 over zijn. Waar men zich ook bevind in deze tempel, de ‘200 gezichten’ houden een oogje in het zeil. Experts zijn er nog niet uit of deze gezichten een beeltenis zijn van Jayavarman VII, of die van Boeddha. Ooit waren de torens van Bayon bedekt met bladgoud wat het complex een nog indrukwekkender geheel gemaakt moeten hebben

In contrast tot de andere tempels van ‘Angkor’, welke gebouwd zijn in vereering van Shiva, is Prasat Bayon de enige tempel die gebouwd is in de vereering van enkel Boeddha. Naast Prasat Bayon was Jayavarman VII ook verantwoordelijk voor de bouw van (onder andere) Preah Khan, Ta Prohm en Banteay Kdei. Niet voor niets wordt Jayavarman VII dan ook beschouwd als de ‘grote bouwmeester’ van ‘Angkor’.

Prasat Bayon, bekend van de torens met gezichten, bezoeken wij ook tijdens de Cambodja rondreis

Deelnemers aan de Cambodja fotoreis worden tijdens het bezoek aan ‘Angkor’ in de gaten gehouden door de ‘200’ gezichten van Prasat Bayon.

Naast de indrukwekkende torens met gezichten zijn er ook twee gallerijen met reliëf sculpturen aanwezig met voorstellingen van veldslagen, mythologische verhalen en het allerdaagse leven. De eerste gallerij bevind zich in, en op, de buitense muur om Prasat Bayon. In deze gallerij zien wij vooral voorstellingen van het dagelijkse leven (o.a. handelaren, jacht travelen, verzorgende moeders met kinderen en vissersboten) en historische voorstellingen van Khmer-legers en veldslagen in de oorlog tegen de Cham (Moslims). De gallerij op de tweede verdieping van de tempel is later toegevoegd door de opvolger van Jayavarman VII, Jayavarman VIII. Jayavarman VIII was geen volgeling van Boedha maar, net als voorgaande koningen een volgeling van Shiva. De reliëf voorstellingen in de tweede gallerij staan dan ook in groot contrast met andere voorstellingen in de tempel en vertellen het mythologische (Hindoe) verhaal van de ‘Leper king’ en het verhaal over het ‘Karnen van de hemelzee’ waar de eeuwige strijd tussen goed en kwaad wordt verteld. Een voorstelling hiervan zien wij ook terug in de oosterlijke gallerij van Angkor Wat.

Tijdens de Cambodja fotoreizen krijgen de deelnemende fotografen voldoende tijd om zelfstandig de Bayon te ontdekken en fotograferen.