Het olifanten platvorm, of terrace of the elephants, bezoeken wij tijdens de cambodja rondreizen waneer wij in Angkor Thom zijn.

Olifanten platvorm

23 september, 2013 door

Als wij met de Cambodja rondreis een bezoek brengen aan Angkor Thom, Komen wij langs het Learn ochl Damrai (Terrace of the elephants of ‘Olifanten platvorm’) wat deel uitmaakt van de voormalige ommuurde Khmer hoofdstad. Het 350 meter lange platvorm werd door koning Jayavarman VII gebruikt om zijn, van overwinning terugkeerende leger te aanschouwen. Daarnaast werd het olifanten platvorm gebruikt. mede door opvolgers van koning Jayavarman VII, voor publieke, religeuze, ceremonies en diende als Koninklijk lyceum om het volk toe te spreken. Aansluitend bevind zich dan ook het centrale plein waar het volk samenstroomde om de Koning te horen spreken.

Tijdens de Cambodja groeps- en fotoreizen bezoeken wij het Olifanten platvorm in het archeologische park Angkor.

Het olifanten platvorm heeft uiteraard de naam te danken aan de vele sculpturen van olifant figuren. De slurf doet dienst als extra pilaar van de fundamenten van het platvorm. De 3-koppige olifant Airavata, welke is gebeeldhouwd en wij vaker tegenkomen tijdens de Cambodja rondreis, is het rijdier van de Hindoe God Indra.

Tegenwoordig is het Olifanten platvorm een ‘kale vlakte’ waar enkel de fundamenten intressante decoraties bevatten van ‘levensgrote’ garuda (mythologische waakleeuwen) en uiteraard olifanten en de ‘Khmer Mammoet’. In de glorie dagen van het Khmer rijk stond het platvorm vol ‘pracht en praal’ toepasselijk voor de status van een god-koning. Dit was echter gebouwd van organisch materiaal wat door de jaren heen is vergaan. Aansluitend, ten noorden, bevind zich het preah learn sdech kunlung (platvorm van de lepra koning) en ten zuiden het koninklijke paleis Phimeanakas.