Met Cambodja Reizen brengen wij een bezoek aan de geneeskrachtige bronnen van Neak Pean

Neak Pean

31 augustus, 2013 door

Waneer wij met de Cambodja rondreis een bezoek brengen aan de tempel Preah Khan, zijn wij in de buurt van Neak Pean (de verstrengelde slangen). In de baray (kunstmatig meer en waterresevoir) van Preah Khan bouwde Jayavarman VII op een kunstmatig eiland het ziekenhuis Neak Pean. De naam is afgeleid van de gebeeldhouwde naga’s (heilige slangen) die om de basis van het bouwwerk heen kronkelen.

Om de Neak Pean bevinden zich 4 met elkaar verbonden vijfers, welke symbool staan voor de 4 elementen water, vuur, aarde en lucht. Door te baden in de vijfers geloofde men dat de inner elementen van de patient in balans gebracht zouden worden en daarmee de ziekte zou genezen. In het midden van de 4 vijfers, in de centrale en veel grotere vijfer, staat de tempel en een beeld van Balaha, Boedha getransformeerd tot een paard welke schipbreukelingen redde van een verdrinkingsdood. Afhankelijk van de tijd van het jaar (vlak na en tijdens de regentijd) zijn de vijfers gevuld met water.

Het beeld van de tot paard getransformeerde Boedha, wat symbool staat voor de voorkoming van een verdrinkingsdood - Cambodja Reizen

Het beeld van de tot paard getransformeerde Boedha (Balaha), een symbool ter voorkoming van een verdrinkingsdood, in de centrale vijfer van Neak Pean.

Dergelijke ziekenhuizen, of geneeskrachtige bronnen, werden veelvuldig gebouwd en komt men behalve in Cambodja ook in Thailand tegen. Niet bijzonder als men bedenkt dat het huidige Thailand (in 1238 gesticht als Siam als onafhankelijke provincie van het Khmer-rijk) onderdeel uit maakte van het ooit machtige Khmer-rijk.