Ak Yum

21 november, 2013 door

De fotoreizen en groepsreizen van Cambodja Reizen brengen ons vervolgens naar de oudste tempel in het archeologische park Angkor in de noordelijker provincie van Cambodja, Siem Reap. Al in de 7de eeuw, nog voor het aanbreken van het Angkoriaanse tijdperk, bouwde men de kleine tempel Ak Yum. Ak Yum bestond uit niet meer dan een enkele kleine gebeds kamer met stenen muren.

Jaren later, in de 9de eeuw, zou de eerste koning, en stichter van het Khmer rijk, Jayajavarman II, Ak Yum verder uitbouwen tot een kleine gelaagde piramide met een basis van 100 vierkante meter. Het orginele Ak Yum bleef het centrale, en heiligste, punt in de herbouwde tempel.

Waneer in de 11de eeuw koning Suryavarman de West Baray, het water reservoir van de toenmalige hoofdstad Angkor Wat, bouwde werd Ak Yum gedeeltelijk begraven in de Zuidelijke dijk. Ak Yum is pas onlangs uitgegraven en archeologisch onderzocht. In de tempel zijn inscripties gevonden met jaartallen die zover terug gaan als 609 A.D. Geschiedkundig is Ak Yum, de oudste tempel in de regio, een belangrijke ontdekking. Voor deelnemers aan de Cambodja rondreis biedt deze bezienswaardigheid niet veel toegevoegde waarde, zeker niet in vergelijking met andere tempels in Angkor.