De toegangspoort tot Angkor Thom waardoor de deelnemers aan de Cambodja groepsreis deze voormalige hoofdstad van het Khmer rijk zullen binnentreden.

Angkor Thom

27 november, 2013 door

Waneer wij met de Cambodja groepsreis Angkor Thom betreden zullen de deelnemers diversen door Jayajavarman VII gebouwde tempels kunnen bezichtigen welke relatief dicht bij elkaar staan. Relatief in de zin dat Angkor Thom een gebied beslaat van 9 vierkante kilometer. Angkor Thom, wat ‘grote stad’ betekend, was de hoofdstad van het Khmer rijk sinds de regeerperiode van koning Jayajavarman VII (12de eeuw) tot de Siamese legers het einde van het Khmer rijk inluide met de verovering van de noordelijke provincies van hedendaags Cambodja. Vanaf dan zou het Khmer rijk overgaan naar het Koninkrijk Cambodja met Phnom Penh als hoofdstad.

Angkor Thom overlapt gebieden reeds ontwikkeld door voorgangers van Jayajavarman VII. Naast de tempels die Jayajavarman VII bouwde, waaronder Prasat Bayon in het midden van Angkor Thom en de door de jungle overwoekerde tempel Ta Prom, treffen wij ook oudere tempels aan gebouwd door voorgaande koningen van het Khmer rijk. De voorgaande koninklijke tempel Baphuon (11de eeuw) en Prasat Phimeanakas (10de eeuw) zijn hiervan de belangrijkste voorbeelden. Phimeanakas, of Prasat Vimean Akas in Khmer, werd zelfs geintegreerd in het koninklijk paleis van Jayajavarman VII. Door het gebruik van vooral organisch materiaal (hout) is van het paleis enkel de ruïne van Phimeanakas overgebleven.

De naam Angkor Thom is pas sinds 1609 AD, na de val van het Khmer rijk, in gebruik. Daarvoor droeg de stad de naam Yashodharapura (Heilige stad), dezelfde naam als diversen voorgaande hoofdsteden waarvan de oudste 3 eeuwen eerder gesticht door koning Yasovarman. Angkor Thom was de grootste, belangrijkste en rijkste hoofdstad uit de geschiedenis van het Khmer rijk en telde een bevolking van 130.000 inwoners.

De toegangspoort tot Angkor Thom met de beeldenrijen van Devas en Asuras - Cambodja rondreis.

Op de brug bij de toegangspoort tot Angkor Thom paseren de deelnemers aan de Cambodja groepsreis de beeldenrijen van ‘touwtrekkende’ Devas en Asuras.

Ter verdediging van de stad omringd door een 8 meter hoge muur in een vierkant van 3 bij 3 kilometer. Tevens was er een slotgracht welke tegenwoordig hoofdzakelijk droog staat. In het midden van iedere zijde van de stadsmuur is een toegang tot de stad in de vorm van een brug en poort. De zuidelijke toegang tot de stad was de hoofdingang en tevens de ingang waardoor wij tijdens de Cambodja rondreis Angkor Thom zullen betreden. De poort bestaat uit een bouwwerk van 3,5 meter breed bij 7 meter hoog voorzien van Bayon torens met 4 gezichten. De smalle, 2 meter breede, opening in de poort kon in het verleden afgesloten worden door houten deuren. De brug is voorzien van twee beeldenrijen. Links de Devas (goden) en rechts de Asuras (duivels) welke ‘touwtrekken’ om een Naga, een voorstelling direct gerelateerd aan de Hindoe mythe ‘het karnen van de hemelzee’, welke wij als een rode draad door het gehele archeologische park Angkor tegenkomen. Het hoofd van veel van deze beelden is in het recente verleden geroofd, of in een poging tot beschadigd. Inmiddels zijn deze vervangen door replica’s.