Met de Cambodja fotoreis naar de 10de eeuw gebouwde tempel Prasat Phimean Akas - Cambodja Reizen

Prasat Phimean Akas

21 november, 2013 door

Tijdens het bezoek aan het archeologische park Angkor bezoeken de deelnemers aan de Cambodja groepsreizen en fotoreizen de in de 10de eeuw door koning Rajendravarman gebouwde tempel ‘Prasat Phimean Akas’, tegenwoordig ook wel genoemd met de vereenvoudigde naam ‘Phimeanakas’. Prasat Phimean Akas betekend ‘Hemelse tempel’ of ‘Sterren Tempel’ en was naast een tempel ook een observatorium. Later zou koning Suryavarman II de tempel herbouwen tot een 40 meter hoge, 3 verdiepingen tellende, piramide met bovenop een gallerij en toren. De tempel is relatief klein maar door zijn hoogte indrukwekkend. Een stijle stenen trap, voorzien van stenen Garudas (waakleeuwen), kan beklommen worden om de gallerij en restanten van de toren te bezichtigen. De beelden van Garudas zijn makkelijk te verwarren met beeltenissen van schapen, het zijn echter toch echt leeuwen… Binnen in de tempel vinden wij twee baden, een voor mannen en een voor vrouwen. Rond het bad staan diversen beelden waaronder die van de Naga-prinses uit Phimeanakas legende.

Zelfs met de beter beklimbare houten trap welke over de stenen trap is gebouwd, blijft de klim een stijle tocht naar de top - Cambodja reizen.

Zelfs nu de orginele stenen trap is voorzien van een beter beklimbare houten trap mét leuning, is voor de deelnemers aan de Cambodja rondreis voorzichtigheid vereist bij het beklimmen van de tempel. Deze foto geeft duidelijk de hoogte en stijlheid weer.

Volgens de legende zou de koning iedere nacht zijn eerste wacht in de gouden toren van de tempel houden, vergezeld met een vrouw die een Naga zou vertegenwoordigen. Niemand, zelfs niet de koningin, mag deze wacht storen of zelfs de tempel betreden. Bij de tweede wacht zou de koning terugkeren naar zijn echgenotes, bijvrouwen en koningin in het koninklijke paleis. Als de Naga, in vorm van de vrouw, een nacht niet zou verschijnen waren de dagen van de koning getelt en zou hij op korte termein sterven. Als de koning een nacht niet zou verschijnen zou het land met rampen overspoeld worden.

Later, tijdens de regeerperiode van Koning Jayajavarman VII en de constructie van de nieuwe hoofdstad Angkor Thom, werd Prasat Phimean Akas geintegreerd in het koninklijke paleis. Aangezien hier hoofdzakelijk organisch materiaal voor werd gebruikt, wat inmiddels vergaan is, zijn nu enkel de restanten van het orginele Prasat Phimean Akas te bewonderen.