De West Baray bij Angkor Wat kan bezocht worden tijdens de Cambodja groepsreizen en fotoreizen. Het eiland in de West Baray is enkel bereikbaar met een boot.

Baray (Oost en West)

7 september, 2013 door

De Oost Baray en West Baray zijn twee water reservoirs of kunstmatige meren welke wij kunnen bezoeken tijdens de rondreis door Cambodja. De Oost Baray, gebouwd in 900 A.D. door koning Yasovarman, staat droog en bevindt zich ten Oosten van Angkor Wat. De West Baray, gebouwd in de 11de eeuw door koning Suryavarman I, bevindt zich ten Westen van Angor Wat en bevat het jaar rond water dat vandaag de dag gebruikt wordt om in de droge tijd rijstvelden te irrigeren. Ten zuiden wordt het strand van de West Baray door de lokale bevolking voor recreatie doeleinden gebruikt. Beide Baray zijn zo groot qua omvang dat deze zichtbaar zijn op sataliet foto’s. Bij beide Baray zijn deskundige het niet eens wat het doel van deze water reservoirs was. Enerzijds vermoed men dat ze voor irrigatie doeleinden zijn aangelegd, anderzijds dat het een religieuze functie had en symbool stonden voor de ‘zee van de schepping’ dat stroomde om berg Meru, thuisplaats van de Hindoe Goden. Waarschijnlijk zijn beide bevindingen correct…

Oost Baray

De Oost Baray, in 900 A.D. gegraven door koning Yasovarman, heeft een afmeting van 7,1 x 1,7 Kilometer en is daarmee de op ena grootste Baray. De Baray staat nu droog, maar had in het verleden een capaciteit om 50 miljoen kubieke meter water op te slaan. In het midden bevindt zich een eiland met de Hindoeïstische Oost Mebon tempel. De beeldhouwwerken in de tempel zijn bijzonder en bestaan uit o.a. 2 meter hoge vrijstaande olifanten op de hoeken van de eerste en tweede platvorm. Voorstellinging uit de Hindoe mythes met God Indra op zijn 3-koppige olifant Airavata, en Shiva op de heilige stier Nandi.

West Baray

De West Baray is in de 11de eeuw, in opdracht van koning Suryavarman, gegraven en later vergroot onder het regime van koning Udayadityavarman II. De West Baray is met afmetingen van 7,8 x 2,1 Kilometer het grootse Baray. Evenals de Oost Baray bevind zich ook in dit waterreservoir een eiland met de Hindoeïstische West Mebon tempel. Aangezien de West Baray het jaar rond gevuld is met water is dit eiland, net als in het verleden toen de Baray aangelegd werd, enkel per boot bereikbaar. In de West Mebon tempel is een beeldhouwwerk van Vishnu, dat in complete vorm 6 meter lang was, uitgegraven. Dit beeld is verplaatst naar het Nationaal Museum in Phnom Penh.