Tijdens de Cambodja reis bezoeken wij Banteay Srey, een in de 10de eeuw gebouwde tempel met in bijna perfecte staat verkeerende reliëfs.

Banteay Srey

31 augustus, 2013 door

Voor een bezoek aan de tempel Banteay Srey tijdens de Cambodja rondreis moeten wij ons een half uurtje met de bus verplaatsen. Banteay Srey ligt namelijk zo’n 25 kilometer buiten het park, en voormalige hoofdstad, Angkor. Een bezoek aan deze, relatief kleine, tempel is zeker deze moeite waard vanwege het enorme aanbod aan, in bijzonder goede staat verkeerdende, reliëf sculpturen. De tempel is gebouwd van harde rode zandsteen wat de eigenschap heeft dat het als hout gesneden kan worden. Hierdoor zijn de sculpturen, in vergelijking tot gebeeldhouwde sculpturen, bijzonder hoog gedetaileerd.

Een hoog gedetaileerde relief sculptuur van Kala, het monster met velen tanden dat symbool staat voor de tijd, in Banteay Srey. Een geliefd onderwerp voor fotografen die deelnemen aan de Cambodja fotoreis.

Het reliëf sculptuur van Kala, het rijk met tanden uitgeruste monster dat symbool staat voor de tijd, is terug te vinden in Banteay Srey. Bijzonder, omdat juist deze tempel niet door de tand des tijds lijkt aangetast.

Banteay Srey betekend zoveel als ‘De vrouwen citadel’ of ‘De stad van de schoonheid’ en is gebouwd, zoals velen tempels in Angkor, ter vereering van de Shiva en Visnu (Hindoe). Bijzonder is dat deze tempel niet door een regeerende koning is gebouwd, maar door raadgever van koning Rajendravarman II en kleinzoon van koning Harsavarman I, Yajnavaraha. Later zou Yajnavaraha, die bekend stond om zijn inzet voor de minder bedeelden, zieken en slachtoffers van onrechtvaardigheid, leraar worden van de toekomstige koning Jayavarman V, die al op 10 jarige leeftijd tot koning gekroond zou worden. Volgens inscripties werd Banteay Srey op 22 april 967 A.D. ingewijd. Gedurende de 11de eeuw zou de tempel nog verder worden uitgebreid onder toezicht van de regeerende koning, en zou nog in gebruik blijven tot de 14de eeuw.

De aanwezige standbeelden in Banteay Srey zijn replica’s. De orginele standbeelden zijn geroofd of, uit veiligheids overwegingen, verplaatst naar het Nationaal Museum in Phnom Penh. Ondanks de afgelegen lokatie van de tempel is het absoluut een bezoek waard. Cambodja Reizen zal de deelnemers aan de groepsreis dan ook zeker adviseren deze tempel op te nemen in de route door Angkor.