Het geplavijde pad met de beeldhouwwerken van garuda's en naga. Banteay Kdei in het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor bezoeken wij ook tijdens de Cambodja groepsreizen en fotoreizen.

Banteay Kdei & Baray Srah Srang

31 augustus, 2013 door

Tijdens de Cambodja groepsreis en fotoreis bezoeken wij, tijdens het bezoek aan het Cambodjaanse tempelcomplex ‘Angkor’, de ruïne van Prasat Banteay Kdei. Prasat Banteay Kdei is de eerste tempel die god-koning Jayavarman VII in 1181 AD bouwde. In de opvolgende jaren zou Jayavarman VII er nog velen tempels bij bouwen in het gebied Angkor Thom. De layout van Banteay Kdei (Citadel van kamers) toont veel gelijkenis met dat van Angkor Wat – een slotgracht met eerste muur, het gepavlijde pad en het dubbel ommuurde hoofdgebouw. Met de Bayon-bouwstijl, boedistische afbeeldingen en beduidend kleinere omvang, houd de vergelijking met Angkor Wat zeker op. Door de eeuwen heen, tot de 60 jaren, was Banteay Kdei in gebruik door Boedhistische monikken. Door gebruik van zandsteen is het bouwwerk op meerdere plaatsen ingestort, tot een punt dat het niet langer bruikbaar was.

Het eerste gebouw wat wij tegen komen na de hoofdpoort gepaseert te zijn, is de ‘danszaal’. Een ruimte met pilaren en 4 open binnenplaatsen. De pilaren zijn gedecoreerd met gedetaileerde afbeeldingen van Apsara’s en Devata’s. De muren zijn voorzienvan nissen met beelden van Aspara’s. De grote afbeeldingen van Boedha in de centrale binnenplaats zijn vernield door vandalen, waarschijnlijk in opdracht van de bijzonder anti-boedhistische Jayavarman VIII die verantwoordelijk is voor veel meer vernielingen in Angkor. Het geplavijde pad vervolgt zich na de ‘danszaal’ naar het dubbel ommuurde hoofdgebouw.

de danszaal van Banteay Kdei - Cambodja rondreis

De ‘danszaal’ van Banteay Kdei.

In het hoofdgebouw bevinden zich een bibliotheek en sanctuarium. Hier vinden wij wederom afbeeldingen van Aspara’s en een beeld van een zittende Boedha. Aangezien het hoofdgebouw niet in de Bayon-stijl gebouwd is vermoed men dat dit al veel eerder gebouwd is.

Tegenover Banteay Kdei, aan de oostzijde, bevind zich Baray Srah Srang. Deze Baray (kunstmatig meer) is 700 x 350 groot en nog steeds deels gevuld met water. Srah Srang is al in de 10e eeuw aangelegd door Rajendravarman II. Jayavarman VII heeft dit na de bouw van Banteay Kdei verfraaid met stenen trappen en beelden van garuda (waakleeuwen) en naga (de mythologische meerkoppige slang). Jayavarman VII gebruikte het meer als de ‘koninklijke heilige badplaats’. Vandaag de dag gebruiken de rijstboeren uit de directe omgeving het water om hun rijstvelden te irrigeren.

baray srah srang ten oosten van banteay Kdie was de koninklijke badplaats van jayavarman VII - Cambodja rondreis

De Baray (kunstmatig meer) Srah Srang, ten oosten van Banteay Kdei, diende als ‘koninklijke heilige badplaats’ van god-koning Jayavarman VII. Tegenwoordig irrigeren de plaatselijke rijstboeren hun akkers met het water uit de Baray.

Deelnemers aan de fotoreis Cambodja kunnen Banteay Kdei zelfstandig fotograferen. In het geval fotografen de zonsopkomst over de Baray Srah Srang willen fotograferen, dienen zij dit vooraf aan te geven zodat wij de route van de fotoreis door het tempelcomplex hierop kunnen afstellen.