Een bezoek aan Angkor Wat staat ook op het programma van de Cambodja rondreizen

Angkor Wat

29 november, 2013 door

Een bezoek aan Angkor Wat mag niet ontbreken als onderdeel van de Cambodja rondreis. Angkor Wat (Tempel stad) is in omvang het grootste archeologisch, religieuze, monument ter wereld. Het voormalig Hindoe, en later Boeddhistische, complex is gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw door de toemalig regeerende god-koning, Suryavarman II, in ‘Angkor’ – de voormalige hoofdstad van het ooit machtige Khmer-rijk. Het bouwwerk diende in eerste instantie als paleis-tempel en later, na de dood van Suryavarman II, als mausoleum. Kort na de dood van de koning stopte ook de werkzaamheden aan Angkor Wat waardoor niet alle muur decoraties zijn afgemaakt. Angkor Wat heeft vandaag de dag nog steeds een belangrijke (religieuze) functie en staat onder anderen afgebeeld op de nationale vlag van Cambodja.

Tijdens onze Cambodja rondreis wordt ook een bezoek gebracht aan Angkor Wat

Op deze foto is de enorme omvang van Angor Wat goed te zien. Tijdens de Cambodja rondreis krijgt u voldoende tijd om het tempel complex te ontdekken.

Angkor Wat bestaat uit 3 delen. De 190 meter wijde slotgracht met massieve stenen brug, de 4,5 meter hoge buitenste muur en centraal, op een terp gebouwde, hoofdgebouw met de 5 torens omringed door de gallerijen met de reliëf decoraties ‘de gangen van de 1000 goden’. Deze grootste liniare reliëf decoratie ter wereld verteld – tegen de klok in – de Hindoe legendes ‘de veldslag van Lanka’, ‘de veldslag van Kurukshetra’ en uiteindelijk ‘de processie door de 32 hellen en 37 hemelen van Suryavarman II’. Angkor Wat is rijk aan reliëf decoraties van Apsaras (hemelse danseressen), Devatas (staande Asparas), demonen en goden. Het meerendeel van de gedetaileerde reliëfs zijn nog in uitzonderlijk goede staat.

Relief sculptuur van een Aspara op de muren van Angor Wat, Siem Reap, Cambodja

De muren van Angkor Wat staan vol met reliëf sculpturen, zoals deze voorstelling van een Aspara, of ‘Hemelse danseres’.

Angkor Wat is, sinds de Franse kolonisten in de 19e eeuw, in constante staat van renovatie. Het is nooit zeker of delen ontoegangkelijk zijn of dat de ‘perfecte foto’ niet genomen kan worden door een verstorend stuk blauw/groen bouwplastic. Echter zijn, in onze ervaring, de renovatie werkzaamheden nooit een belemmering geweest om het indrukwekkende Angkor Wat te ervaren, bekijken en fotograferen. Tijdens de Cambodja fotoreis krijgen de deelnemers voldoende tijd om zelfstandig Angkor Wat te ontdekken.