De Cambodjareis sluiten wij af met een paar dagen in de kustplaats Sihanoukville waar vissersboten fungeren als watertaxi's.

Sihanoukville

22 september, 2013 door

De Cambodja rondreis sluiten wij af met een kort verblijf in Sihanoukville. Deelnemers aan de Cambodja reis kunnen hier, na 2 weken intensief door Cambodja gereisd te hebben, bijkomen op een van de velen zandstranden. Voor diegene die er geen genoeg van kunnen krijgen zijn er ook tal van bezienswaardigheden in en om Sihanoukville die het bezoeken waard zijn.

Sihanoukville is de jongste stad van Cambodja en is gesticht in 1960, na de bevrijding van het Franse koloniaal tijdperk, door koning Norodom Sihanouk. Aan deze koning heeft de stad, en provincie, dan ook haar naam te danken. Sihanouk betekend ‘de muil van de leeuw’ en wij vinden hier dan ook een enorm leeuwen standbeeld van terug nabij Ochheuteal. Sihanoukville is echter de Franse benaming (stad van Sihanouk), de Khmer noemen deze plaats Kampong Saom wat ‘gemoedelijke havenplaats’ betekend.

Het standbeeld van de 2 leeuwen in de stad Sihanoukville alwaar wij de Cambodja reis afsluiten.

Het standbeeld van de 2 leeuwen (Tao Pi) in de kustplaats Sihanooukville. De leeuwen staan symbool voor de naam van de koning, Sihanouk, wat ‘de muil van de leeuw’ betekent.

De stad groeide uit om de, in 1955 door de Franse kolonisten aangelegde, diepzee havenplaats. Doordat Vietnam steeds meer controle over de Mekong delta kreeg en de waterweg naar Cambodja afsloot van verkeer, was er noodzaak voor de Franse kolonisten een nieuwe toegang te bouwen in vorm van deze haven. Sihanoukville is de plaats waar de officiële laatste slag (12 tot 15 mei 1975) van Amerika tijdens de Vietnam oorlog is gevoerd. Deze slag staat bekend als het ‘Mayaguez incident’ waarbij de Khmer Rouge een Amerikaans container schip (de SS Mayaguez), dat de Cambodjaanse territoriale wateren binnenvoer, aanviel en kaapte.

door de diversen tropische stranden en dichtbij de kust gelegen eilanden wat Sihanoukville een populaire toeristische bestemming maakt. Met name voor de toerist die de commerciële overontwikkelde stranden van Thailand zat is, biedt Sihanoukville nog de rustige, soms zelfs verlaten, stranden. Hier komt in een razend tempo verandering in door de bouw van enorme hotels en de explosieve groei van strandtoeristen. Naast de toeristensector zijn er diversen industriën waaronder kleding, schoenen, landbouw, visserij en niet te vergeten de brouwerij van Angkor bier, het nationale biermerk wat wij tijdens de Cambodja reis regelmatig op tafel zien verschijnen.

Na 2 weken intensief door Cambodja gereisd te hebben kunnen we bijkomen op de strandjes van Sihanoukville.

De idealistische strandjes van Sihanoukville. Met de watertaxi (kleine traditionele vissersboten) kan een bezoek gebracht worden aan de eilandjes.

Een bezoek waard zijn de stranden, Kbal Chhay (watervallen), Wat Lue (de hooggelegen pagoda), Wat Krom (de laaggelegen pagoda) en Psah Lue (markt). Een bezoek aan de eilanden, met optie tot duiken, is ook mogelijk maar men dient hier wel tenminste een dag voor uit te trekken.