Cambodja rondreizen - monument op Choeung Ek, the killing field van Phnom Penh

The killing fields – Choeung Ek

17 september, 2013 door

The killing fields is een verzamelnaam voor de lokaties waar de Rode Khmer tijdens het schrikbewind van Pol Pot (1970 tot 1975) miljoenen Cambodjanen vermoorde. Door heel Cambodja zijn duizenden ‘killing fields’ waarvan Choeung Ek, 14,5 kilometer buiten Phnom Penh, de bekenste en is een gedenkplaats aan de genocide die aan 1,7 tot 2,5 miljoen Cambodjanen het leven koste, waarvan het meerendeel de dood vond op een killing field. Ondanks de dramatische en ‘visueel beperkte’ indruk van deze bezienswaardigheid, mag een bezoek aan Choeung Ek niet ontbreken in de Cambodja rondreis.

Het monument met duizenden schedels van slachtoffers op Choeung Ek, de killing field van Phnom Penh welke wij tijdens de Cambodja rondreis bezoeken.

Het grimmige genocide monument op de killing field nabij Phnom Penh, gevuld met duizenden schedels van vermoorde ‘tegenstanders van de revolutie’.

Tijdens de evacuatie van Phnom Penh, ook wel de ‘dodenmars’ genoemd, werdt de bevolking afgevoerd naar het platte land om op de rijstvelden tewerk gesteld te worden. Mensen met een ‘pre-revolutionaire levensstijl en misdaden’ werden gearresteerd en ondervraagd in het martel centrum Tuol Sleng. In de praktijk kwam dit neer op de executie van politieke oppositie, intellectuele (het dragen van een bril was al voldoende om als intellectueel aangemerkt te worden), religie, in contact met buitenlandse bron (missionaris, hulporganisatie of overheids instantie) en contact met de buitenwereld in het algemeen. Na het afdwingen van een bekentenis door intensieve marteling, volgde afvoering naar Choeung Ek voor ‘heropvoeding’ (executie). Om ammunitie te sparen werdt de executie uitgevoerd met landbouw gereedschap, gescherpte bambu stokken en vergif. Kinderen, en babies, werden doodgeslagen tegen de stammen van de ‘Chankiri boom’ (moord boom). De reden om kinderen te vermoorden was dat deze later geen dreiging zouden vormen uit wraak voor de moord op hun ouders. De executies werden uitgevoerd door tewerkgestelde kampbeulen die later eenzelfde lot zou wachten.

Ter nagedachtenis is op Choeung Ek een monument geplaatst in de vorm van een Boedistische stupa gevuld met duizenden schedels uit de massagraven van de slachtoffers. Om respect te tonen is het gebruikelijk om, als variant op het branden van wierook, een brandende cigaret te plaatsen.