De hoofdweg van Siem Reap met een enorm aanbod aan toeristische winkels waar alle mogelijken soeveniers wordt verkocht - Cambodja reizen

Siem Reap

8 december, 2013 door

Tijdens de Cambodja rondreis verblijven wij in de provinciehoofdstad Siem Reap in de gelijknamige noordelijke provincie van Cambodja. Siem Reap is vooral bekend als toegangspoort tot het archeologische park Angkor met de wereld beroemde eeuwenoude tempel complexen Angkor Wat en Prasat Bayon. Een uitgebreid bezoek aan deze tempels staat uiteraard op het programma. De middenstand, restaurants en stedelijk bestuur is vanwege het grote aantal bezoekers dat Angkor het jaar rond trekt, volledig gericht op het (massa) toeristme. Derhalve hebben wij voor ons verblijf in Siem Reap tijdens de rondreis gekozen voor een unieke, prachtige en rustige lokatie vlak buiten de stad.

Siem Reap betekend ‘de nederlaag van Siam’. Volgens overleveringen uit de geschiedenis zou koning Ang Chan, die regeerde van 1516 tot 1566 over het Khmer rijk, deze naam hebben toegekend na de overwinning op de Siamese legers. Het Khmer rijk stond die periode onder druk door de Siamese invloed. Koning Ang Chan zocht afscheiding van Siam en trok ten strijde tegen het Siamese leger dat de steden en tempels, het tegenwoordige archeologische park, bezette. Tijdens een enorme veldslag versloeg de koning de legers van het voormalig Thailand. Niet alleen werden 10.000 Siamese soldaten gevangen genomen, koning Ang Chan zou ook persoonlijk, vanaf zijn olifant, de Siamese prins Ong, door Siam aangesteld als gouverneur van de bezette Khmer provincies, doodgeschoten hebben.

De Cambodja rondreis brengt ons vervolgens naar de paalwoningen in het Tonle Sap meer.

Tijdens een boottocht naar het Tonle Sap meer brengen de deelnemers aan de Cambodja groepsreis en fotoreis een bezoek aan de bijzondere paalwoningen waar de lokale bevolking samenleeft met het water dat enorme hoogteverschillen in waterstand bereikt.

Naast Agkor Wat (en de andere tempels van Angkor) kan er uitgerust worden op het, relatief kleine, zand strand van de west Bayon, een verkoelende plek aan de waterkant die vooral door de lokale bevolking wordt bezocht. of per boot een bezoek gebracht worden aan de ‘floating villages’ en paal woningen in het Tonle Sap meer. Een bijzonder samenleven met het water dat gedurende de regentijd enkele meters stijgt en ver tot buiten de oevers treed. De mensen leven hier hoofdzakelijk van de visvangst en verbouw van groente (in droge seizoen).

Tijdens de Cambodja rondreis zullen wij een exclusieve ‘daytrip’ maken naar de plattelandgemeenschap van Chhuk. Hier ervaren wij het echte platteland leven van Cambodja en maken een spectaculaire ossenkarren tocht door de jungle naar een ‘on-ontdekte’ tempel die koning Jayavarman VII in de 13e eeuw bouwde. Deze kleine tempel diende als verblijf voor de koning en dienaren tijdens de jacht. Ondanks er geen restauratie werkzaamheden aan deze tempel zijn uitgevoerd, verkeert deze ru├»ne nog in een bijzonder goede staat.