Royal palace in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja waar onze Cambodja reis begint en ook eindigt.

Phnom Penh

2 december, 2013 door

De Cambodja reis begint en eindigt in de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Tegenwoordig is Phnom Penh, met 2,5 miljoen inwoners, de grootse en economisch de belangrijkste stad van Cambodja. De stad is gesticht in 1432 door koning Ponhea Yat, de laatse koning van het Khmer rijk. Nadat de legers van Siam (nu Thailand) het Khmer rijk had verslagen en de voormalige hoofdstad Angkor Thom, nabij Siem Reap, vernietigd. Koning Ponhea Yat gaf de nieuwe hoofdstad de naam Krong Chaktomok, wat ‘stad van 4 gezichten’ betekend. Deze naam is afgeleid van de 4 rivieren (Mekong, Tonle Sap en de 2 Bassac rivieren) die samen komen in het centrum van de stad.

De naam Phnom Penh is afgeleid van een legende uit 1372 waar een oude non, Daun (grootmoeder) Penh, bij de Tonle Sap rivier hout aan het sprokkelen was. In de rivier trof zij een Hibiscus boom aan. Na de boom aan wal gebracht te hebben ontdekte de oude non in de holle boomstam 5 Boeddha beelden aan. Op een heuvel aan de oevers van de Tonle Sap bouwde zij een kleine tempel om de gevonden Boeddha beelden een thuis te geven. Deze tempel is Wat Phnom Daun Penh (Pagoda op de heuvel van grootmoeder Penh). Tegenwoordig heet deze tempel Wat Phnom en tijdens de Cambodja rondreis zullen wij deze pagoda bezoeken. Achter Wat Phnom bevind zich een Stupa (Boeddistische graftombe) met het lichamelijk overschot van koning Ponhea Yat en leden van de koninklijke familie.

Tijdens de Cambodja reis bezoeken wij de tempel waaraan Phnom Penh haar naam te danken heeft, Wat Phnom.

Een kijkje binnen in Wat Phnom, de tempel waaraan Phnom Penh haar naam te danken heeft. Zoals gebruikelijk in Boeddhistische gebedsplaatsen treffen we hier een overdaad aan Boeddha beeltenissen en goud(kleurige) religieuze attributen aan waar bezoekers offers brengen en wierook branden.

Phnom Penh zou gedurende 73 jaar (1432 tot 1505) de hoofdstad blijven van het Cambodjaanse koninkrijk. Diversen rivaliserende opvolgers van de koning verplaatste de hoofdstad naar andere lokaties tot koning Norodom de eerste in 1866 Phnom Penh opnieuw de officiele hoofdstad maakte, en er zijn Koninklijke paleis bouwde. Dit ‘Royal Palace’ is tegenwoordig nog steeds het Koninklijk paleis en het bezoeken waard tijdens de Cambodja rondreis.

Begin 1870 transformeerde Franse kolonisten Phnom Penh in een ware stad met de bouw van hotels, scholen, gevangenissen, kazerne, banken, overheids kantoren, rechtbank, ziekenhuizen en 300 stenen woningen voor de verkoop en verhuur aan Chinese handelaren. In 1920 werd een spoorweg naar Sihanoukville aangelegd en een luchthaven gebouwd.

Onder het schrikbewind van de Khmer Rough werd in 1975 Phnom Penh geĆ«vacueerd. 2 tot 3 miljoen bewoners van Phnom Penh werden tijdens de ‘mars des doods’ naar het platteland gebracht om op de rijstvelden tewerk gesteld te worden. Mensen met een opleiding, politieke opositie en ‘luilakken’ kwamen terecht in de voormalige school Tuol Sleng alwaar velen de dood vonden aan gruwelijke martelpraktijken. Het meerendeel van deze ‘vijhanden van de staat’ werd geexecuteerd op Choeung Ek (Killing fields), 15 kilometer buiten de stad. Tuol Sleng, ook wel S-21 genoemd, is tegenwoordig het genocide museum waar wij, net als de killing fields, een bezoek aan brengen tijdens de Cambodja reis.

De voormalige school en later martel centrum van de Khmer Rouge. Tegenwoordig het Tuol Sleng Genocide museum welke wij tijdens de Cambodja reis bezoeken.

De voormalige school Tuol Sleng welke door de Rode Khmer in 1975 tot 1979 gebruikt werd als martel centrum. Tegenwoordig is het Tuol Sleng een museum van een van de gruwelijkste periodes uit de Cambodjaanse geschiedenis. Een bezoek aan dit museum mag niet ontbreken tijdens de Cambodja reis.

Naast bezienswaardigheden als het royal palace, silver pagoda en Wat Phnom, biedt Phnom Penh ook een fascinerend straatbeeld. Een chaotisch samenspel van aller mogelijke vervoermiddelen langs eeuwenoude, Frans koloniale en moderne architectuur. Met name deelnemers aan onze speciale Cambodja Fotoreis kunnen hun hart ophalen tijdens het verblijf in de Cambodjaanse hoofdstad.