De Kizuna brug over de Mekong in Kampong Cham is sinds 2001 het landmark voor deze provincie hoofdstad waaraan wij een bezoek brengen tijdens de Cambodja rondreis.

Kampong Cham

8 december, 2013 door

Na het bezoek aan Siem Reap en de tempels van Angkor vervolgt de Cambodja rondreis zich naar de provinciale hoofdstad Kampong Cham. Deze op 3 na grootste stad, met 70.000 inwoners, van Cambodja is gelegen aan de oevers van de Mekong rivier. Een groot deel van de dagelijkse bezigheden hebben dan ook te maken met deze rivier. Kampong Cham betekend ‘stad van de Cham’. De Cham zijn Cambodjaanse Moslims welke een ‘milde’ vorm van de Islam naleven. In de Kampong Cham provincie zullen wij tijdens de Cambodja reis dan ook menig moskee tegenkomen. Bijzonder zijn ook de (kleine) paarden welke de Cham voor een karretje spannen. Uitgedost met rode pluimen en ringkelende belletjes is Kampong Cham de enige provincie waar we deze zullen tegenkomen.

Over de Mekong spant zich de Kizuna brug. Deze 1500 meter lange brug werd geopend in 2001 en was de eerste Cambodjaanse brug over de Mekong. De Kizuna brug is gebouwd met ontwikkelingsgeld (56 miljoen dollar) uit Japan en wordt ook wel de Cambodian-Japan friendship brug genoemd. Op de pijlers van de brug is goed te zien hoe hoog de waterstand van de Mekong kan worden tijdens het hoogtepunt van het regen seizoen. Aan het eind van de brug vinden wij de overblijfselen van de Frans koloniale vuurtoren.

Tijdens de Cambodja rondreis vinden wij in Kampong Cham, aan de oever van de Mekong, een vuurtoren uit de Frans koloniale tijd.

Aan de oever van de Mekong, tegenover de stad Kampong Cham, staat een oude vuurtoren gebouwd in het Frans koloniale tijdperk. De vuurtoren is onlangs gerestaureerd en kan, door dappere waaghalzen, beklommen worden. De stalen trappen zijn zó stijl, dat deze eerder als ladders aangemerkt kunnen worden.

In het midden van de Mekong bevind zich het eiland Koh Paen. De landbouw grond is door de jaarlijkse overstroming bijzonder vruchtbaar. In tegenstelling tot de rest van Cambodja, waar men hoofdzakelijk rijst verbouwd, verbouwd men op Koh Pean voornamelijk groenten, fruit en tabak. De grapefruits die hier vandaan komen worden als hoogste kwaliteit beschouwd door heel Cambodja. Na de regentijd, wanneer het water in de Mekong voldoende gedaald is, wordt de bamboe-brug opgebouwd om het eiland met de vaste wal te verbinden. Wanneer de brug wordt afgebroken en opgeslagen op het eiland varen er veerboten om mensen en goederen van en naar het eiland te brengen.

Tijdens de Cambodja fotoreis vinden wij in Kampong Cham, mits het water in de Mekong laag genoeg staat, de unieke bamboe-brug naar het eiland Koh Paes.

Het eiland Koh Paes wordt, wanneer de waterstand in de Mekong laag genoeg is, verbonden met de bamboe-brug. Ieder jaar, bij hoog water, wordt de brug afgebroken en op het eiland opgeslagen. Tot de waterstand voldoende gedaald is vaart er een veerboot naar het eiland.

In de omgeving zijn veel rubberplantages te vinden. Het verbouwen van (natuur)rubber is door de Franse kolonisten geintroduceert en wordt nog steeds op grote schaal toegepast. De kaarsrechte, in rechte lijnen geplante, bomen worden dagelijks gekerft waardoor het rubber uit de stam ‘bloed’ en wordt opgevangen in een schaaltje of halve kokosnoot.