Het platteland van Suong wordt rijst verbouwd op de traditionele manier met waterbuffels. Een mooi schouwspel voor deelnemers aan de Cambodja fotoreis.

Suong

21 november, 2013 door

40 kilometer ten westen van Kampong Cham, langs de nationale weg nummer 7, reizen de deelnemende fotografen aan de Cambodja fotoreizen naar het kleine dorpje Suong. Suong is gelegen in één van de minst, door toeristen, bezochte gebieden van Cambodja. De markt van Suong wordt bezocht en bevoorraad door boeren uit de wijde omgeving en is de enige plaats in de weide omgeving waar landbouwwerktuigen, mobiele telefoons en keukenwaar aangeschaft kan worden. Het is niet ongewoon om mensen grote hoeveelheden Tak Traey (vis saus), soya saus, bakolie en specerijen op een brommer te laden. Een enkele reis van het platteland naar Suong kan al snel 4 tot 6 uur duren gezien er geen wegen zijn en men door droge rivierbeddingen rijdt. Gedurende het regenseizoen, waneer de rivieren vol water staan, zijn de boeren zelfs volledig afgesloten van de ‘bewoonde wereld’.

De Cambodja rondreis brengt ons vervolgens naar Suong.

De met passagiers overladen mini-busjes brengen de arbeiders dagelijks van Suong naar de rubberplantages in de omgeving van kampong Cham. Een bijzonder en typisch Cambodjaanse bezienswaardigheid voor de deelnemende fotografen aan de Cambodja fotoreis.

Suong is, door de ligging langs Nationale weg nummer 7, één van de hoofdwegen van Kampong Cham provincie, tevens een verzamelplaats voor goederen en mensen die naar Kampong Cham vervoerd worden. Met name arbeiders van de vele rubberplantages rond Kampong Cham zijn een bijzondere bezienswaardigheid voor de deelnemers aan de Cambodja fotoreis. Mini-busjes en zelfs laadbakken van vrachtwagens worden meer dan overladen met passagiers. Zelfs op het dak van een mini-bus nemen 20+ mensen plaats om voor een paar duizend Riel (Cambodjaanse munteenheid) naar hun bestemming gebracht te worden. Enkel in de vroege ochtend is Suong een druk en chaotisch schouwspel. Zodra de diversen transport middelen zijn vertrokken daalt er een ‘doodse stilte’ neer over het dorp tot ’s avonds de arbeiders weer terugkeren. Voor deelnemers aan de fotoreis die de bijzondere bezienswaardigheden van Suong willen fotograferen is vroeg opstaan een vereiste.

Suong wordt ook veel gebruikt door smokkelaars die goederen van en naar Vietnam transporteren. De Vietnamese grens is dichtbij, maar net ver genoeg om ongemerkt de smokkelgoederen te verbergen onder landbouw oogst of houtskool. Lang niet al het smokkelwaar is illegaal, vaker wordt het waardevolle verstopt om het ongezien over de grens te vervoeren zodat de corrupte grensbewakers geen deel van ‘de buit’ opstrijken.

Aangezien Suong verre van een toeristische trekpleister is zijn de voorzieningen uitsluitend gericht op de lokale bevolking. Daardoor kan voor vele (Westerse) toeristen die Suong bezoeken een verblijf als Spartaans ervaren worden.