Met Cambodja reizen maakt u een prachtige reis over het water van Battambang naar Siem Reap

Battambang

8 december, 2013 door

Tijdens de rondreis door Cambodja bezoeken wij de stad Battambang in de gelijknamige provincie. Battambang (Bat Dambang) heeft haar naam te danken aan de legende ‘Preah Bat Dambang Kranhoung’ (Koning met de verloren Kranhoung stok) waarin een Khmer boer in de jungle zijn maaltijd rijst kookte, maar geen lepel had. Hij gebruikte daarom een takje Rokar als kookgerij. De rijst kleurde zwart terwijl hij met het takje door de kookende rijst roert, maar besluit toch zijn enorme honger met de zwarte rijst te stillen. Na het eten voelt hij een enorme (goddelijke) kracht in zich neerdalen en is in staat om uit een Kranhoung boomstam een knuppel te maken. Het zwart gekleurde Kranhoung hout zou sterker zijn dan staal. Met zijn vers gemaakte wapen trekt de boer, samen met een groepje soldaten, ten strijde tegen de Siamese legers, bevrijd de provincie van de bezetting en neemt bezit van de troon. Na 7 jaar, 7 maanden en 7 dagen als ‘Preah Bat Dambang Kranhoung’ geregeerd te hebben wordt hij uitgedaagd door de zoon van de koninklijke familie. Op zijn witte paard springt de prins over de stad waarop de koning zijn zwarte knuppel werpt in een poging de prins te doden. Helaas mist hij en verliest niet alleen zijn magische wapen, maar ook de troon. Vrijvertaald betekend Bat Dambang de ‘verloren stok’ en vinden op de rotonde het bekende beeld van ‘Preah Bat Dambang Kranhoung’ terug. De zwarte huid van het figuur staat symbool voor de boere afkomst van de koning, immers, wie dagelijks op het land werkt zal een donkere huid krijgen. Tegenovergesteld worden leden van de koninklijke families met een witte huid afgebeeld.

Het standbeeld van Preah Bat Dambang Kranhoung op de rotonde in Battambang zullen wij zeker zien tijdens de Cambodja rondreis.

Het standbeeld van Preah Bat Dambang Kranhoung (de koning van de verloren Kranhoung stok) staat trots op de rotonde waar wij de stad Battambang binnentreden. Het beeld staat symbool voor de legende waarnaar de stad, en provincie, vernoemd is.

Battambang werd in de 18e eeuw gesticht als een belangrijke handelsstad. In 1795 werd de provincie, samen met meer Noordelijke Cambodjaanse provincies, ingelijfd door Siam (tegenwoordig Thailand). In 1907 werdt Battambang overgedragen aan de Franse kolonisten en toegevoegd aan de Indochina kolonie. Onder Frans bewind zijn er velen gebouwen, bruggen en zelfs een spoorweg naar Phnom Penh gerealiseerd. In Battambang vinden wij de best behouden Frans koloniale architectuur terug. De spoorweg is helaas niet meer operationeel, maar wordt nog gebruikt voor de ‘Bambutrain’. Een flonder op wielen dat, aangedreven door een benzine motor, met verbazende snelheid over de spoorlijn raast. Tijdens de Cambodja rondreis kunnen deelnemers een spectaculaire rit met de bambutrain zelf ervaren.

Battambang is gesitueerd langs de Sangkae rivier welke in verbinding staat met het Tonle Sap meer. Tijdens onze rondreis door Cambodja zullen wij een prachtige boottocht maken over de rivier en het Tonle Sap meer naar Siem Reap. Tijdens deze reis zien wij het Cambodjaanse leven op het water en langs de oevers. Omdat de waterstand van het meer tijdens de regentijd enkele meters stijgt woont de bevolking, en hun vee, in drijvende huizen en woning op lange palen.

Tijdens de Cambodja rondreis maken wij een prachtige boottocht naar Siem Reap.

De boot waarmee wij de reis over het water naar Siem Reap maken. Onderweg aanschouwen wij het Cambodjaanse leven op en aan het water.

Al veel eerder, in de 11e eeuw, bouwde koningen van het Khmer-rijk al tempels, gelijk aan die wij in het tempelcomplex Angkor zullen zien, in de provincie. Toendertijd diende de provincie al als het grootste rijst verbouw gebied. Vandaag de dag komt nog steeds de meeste en hoogste kwaliteit Cambodjaanse rijst uit Battambang.